In het nieuws

Ad haalde met zijn fietstocht van Amersfoort naar de Noordkaap 11.885 euro op voor ParkinsonNL: ‘Letterlijk en figuurlijk wind mee gehad’

Foto: Eigen foto: bron MENSEN Stad Amersfoort wo 4 jan 2023, 09:30

Ad op de Noordkaap: ‘Ik heb zoveel support gekregen van bekende en onbekende mensen, dat was heel mooi’

AMERSFOORT, 4 januari 2023

Ad Verstraete had in 2022 één doel: vanaf zijn huis in Amersfoort fietsen naar de Noordkaap. Dat betekende dat hij in zijn eentje 3.650 kilometer fietste in 50 dagen. Hierbij haalde hij geld op voor onderzoek naar parkinson, een ziekte die bij hem in 2017 is geconstateerd.

7 juni vertrok hij, eind juli stond hij weer met beide benen in Nederland. Hij kijkt terug op een mooie reis. Verstraete: ,,Letterlijk en figuurlijk heb ik de wind mee gehad.”

De langverwachte reis was een ervaring waar hij ontzettend naar uitkeek. ,,Het was subliem. De ervaringen die ik opdeed, de natuur die ik zag, de mensen die ik ontmoette. Het was gewoon een groot feest. Natuurlijk had ik een keer een lekke band en zoiets komt altijd op een verkeerd moment, maar ik had geen grote tegenslagen.”

UITZWAAIEN Hij ervaarde de ochtend van vertrek als een bijzondere dag. ,,’s Ochtends vroeg stonden opeens mijn twee oudere broers voor de deur. Zij maakten er een heel uitzwaai ritueel van. Ik reed de wijk uit en toen zwaaiden er weer een paar fietsvrienden me uit. Twee daarvan hebben nog tien kilometer meegefietst.” Zijn vrouw en dochters heeft hij tijdens zijn fietstocht meerdere keren gezien. ,,In Nederland raakte ik in de flow, en ik fietste langs een bospad in Ermelo. Opeens stonden mijn vrouw en een van mijn dochters daar. Ik was er niet meer zoveel mee bezig, dus ik zag ze pas op het laatste moment.”

Hij kreeg veel erkenning en waardering voor zijn reis, vertelt Verstraete. ,,Ik kwam bij de pont van Olst aan, en onbekende mensen riepen: ‘Ad naar de Noordkaap! Ad naar de Noordkaap!’ Ik was verbaasd en riep dat dat mijn naam was en dat ik naar de Noordkaap fietste. Zij riepen: ‘Dat weten we!’ Uiteindelijk bleek dat er twee andere fietsvrienden een spandoek hadden opgehangen bij een rotonde in de buurt en die mensen knoopten een gesprek met ze aan.”
Maar ook toen hij alleen fietste, raakte hij in gesprek met andere reizigers. ,,Zo vroegen mensen op de camping wat ik deed met mijn fietstocht. Ik legde alles uit en daarna vroegen ze of ik een pilsje wilde want ze vonden het bijzonder wat ik deed. Dat soort bijzondere ontmoetingen gebeurde heel vaak.” 

“Doordat ik zoveel aansprak had, miste ik niet altijd het thuisfront. Aan de andere kant miste ik wel het delen van de ervaringen”

De mensen thuis volgden zijn route via zijn website (Adnaardenoordkaap.nl) en stuurden ter bemoediging ook berichtjes. ,,Doordat ik zoveel aansprak had, miste ik niet altijd het thuisfront. Aan de andere kant miste ik wel het delen van de ervaringen. ‘s Avonds deed ik dat telefonisch met mijn vrouw, maar dat is toch anders dan wanneer je het samen zou doen. Af en toe had ik een moeilijk momentje, ik had toen graag met z’n tweeën willen zijn. Daarentegen waren alle ontmoetingen die ik had zo ontzettend mooi en ik genoot zo van de natuur dat ik alles om me heen vergat.”

ONDERZOEK NAAR PARKINSON ,,Voor mijn generatie is geen oplossing tegen de ziekte van Parkinson, maar voor mijn kinderen misschien wel”, vertelde Verstraete in april aan deze krant. Met zijn tocht haalde hij daarom geld op voor ParkinsonNL. Uiteindelijk heeft hij 11.885 euro bij elkaar gefietst. Bij aankomst op de Noordkaap proostte hij samen met een vriend op zijn tocht. ,,In de laatste vijf kilometer naar de Noordkaap dacht ik na over mijn hele rit en heb ik mijn emoties verwerkt. Ik wist dat het moment dat ik op de Noordkaap kwam, mijn telefoon vol zou stromen met berichten.” Op de Noordkaap is een webcam geplaatst, dus het thuisfront kon hem bekijken. ,,De vriend die mij ophaalde, hing op de dag dat ik vertrok een spandoek op met ‘Ad naar de Noordkaap’. Op de laatste dag paste hij dat aan naar ‘Ad op de Noordkaap’, dat hij ophing aan een hek zodat het zichtbaar was. Ik heb zoveel support gekregen van bekende en onbekende mensen, dat was heel mooi.” Verstraete moest soms even slikken toen hij de reacties las die op zijn website waren achtergelaten. ,,Ik las een reactie van iemand die ook Parkinson heeft en schreef dat mijn fietstocht zo een stimulans gaf om niet achter de geraniums te blijven maar te bedenken wat hij nog wel kan. Ik kreeg ook reacties van mensen die ik al 25 jaar niet meer had gezien. Dat was schitterend om te lezen.”

Zijn parkinson is qua klachten stabiel gebleven. ,,Ik weet gewoon dat ik elke keer een heel klein beetje inlever. Maar als ik in plaats van centimeters millimeters achteruit ga, dan is het te overzien. Tijdens het fietsen had ik geen stress, het enige wat ik deed was fietsen van A naar B. Dan merk je dat de Parkinson niet weg is, maar dat het wel minder is. Als je weer thuis in het normale ritme bent, nemen de klachten weer meer toe. Maar dat ik het heb gedaan, heeft me een flinke boost gegeven. Dit is mij gelukt en ik moet niet bij de pakken neerzitten.”

door Marit Bos