De uitdaging

Het is een flinke tocht van Amersfoort naar de Noordkaap in Noorwegen: zo’n 4000 kilometer op de fiets. Maar ik ga de uitdaging aan met een tent, kookstel en mijn trekkingfiets!

Dertig jaar geleden was ik samen met mijn vrouw, Ingrid, in Noorwegen. Sindsdien heb ik al het plan om door de Noorse bergen en natuur te fietsen. Het plan was om deze tocht na mijn pensioen te gaan doen, maar in 2017 kreeg ik de diagnose van de ziekte van Parkinson. Hierdoor is het onzeker geworden of ik na mijn pensioen deze toch nog kan maken. Tijdens een gesprek met Ingrid in 2020, kwam zij met het idee om een sabbatical te nemen van werk en de tocht nu alvast te maken.

Advies van de neuroloog

Mede hierom ben ik ook informatie gaan inwinnen bij de neuroloog. Ik vroeg me af of het wel verstandig was, maar volgens de neuroloog was het geen probleem. Ik werkte door de diagnose van Parkinson al een dag minder en mijn werkgever vond het ook prima als ik er twee maanden tussenuit zou gaan om die tocht te maken. Toen besloot ik, 2022 moet het jaar worden waarin ik dit ga doen.

De tocht duurt ongeveer vijftig dagen. Op 27 juli hoop ik op de Noordkaap te staan. Daar word ik door een vriend opgepikt met de auto en hopelijk een flesje champagne om te vieren dat ik het gehaald heb. Tussendoor slaap ik in een tent, midden in de natuur of op verschillende campings. Ik heb een klein vouwstoeltje mee, zodat ik in de avond even kan zitten en genieten van het uitzicht.

Voor het goede doel

Ik wilde al langer deze fietstocht maken. Vrienden en familie kwamen met het idee om er een goed doel voor uit te zoeken. Door mijn diagnose, leek het onderzoek naar Parkinson dan ook een logische keuze. Via de link boven aan deze pagina, via geef.nl, kun je geld doneren voor het onderzoek naar Parkinson. De donaties gaan direct naar het onderzoek naar Parkinson, ik zit er niet persoonlijk tussen.

Noordkaap

Met de tocht naar de Noordkaap kies ik voor een uitdaging. 4000 kilometer fietsen is nog maar het puntje van de ijsberg. Het ruige landschap, de prachtige natuur en het fietsen door de bergen is gewoon iets wat ik nog héél graag wil doen. Het zal ongetwijfeld afzien worden, maar opgeven is geen optie. Dat is een soort levensmotto geworden door het fietsen van de Alpe d’HuZes.

Wil jij mijn actie steunen? Doneer dan aan het onderzoek naar Parkinson via Geef.nl.

Bron: Indebuurt.nl (geredigeerd)