De etappes

Een van de belangrijkste onderdelen van mijn voorbereiding is het plannen van mijn route. Het lijkt mij daarom leuk om jullie hier ook wat informatie over te geven. Ik heb mijn reis in grofweg 4 etappes ingedeeld; 1) van huis naar het noorden van Denemarken, 2) van Kristiansand naar Alesund, 3) van Alesund naar Bodo en 4) van Bodo naar de Noordkaap.

Etappe 4 – Voltooid

De laatste etappe! Vanuit Bodo neem ik de veerboot naar Moskenes en hiermee ben ik aangekomen op de eilandengroep de Lofoten. In het noorden van deze eilanden groep, vanuit de stad Andenes, ben ik van plan om een dag walvissen te gaan spotten op zee. Naast deze toeristische dag op een boot bevat deze etappe ook nog 6 veerbootjes. Daarnaast is deze etappe nog ongeveer 1200 km lang en bevat hij nog bijna 11000 hoogtemeters, weer redelijk doorzetten dus! Maar het einde van deze etappe is dan ook wel de Noordkaap! Na ongeveer 50 dagen en ruim 4000 kilometer fietsen hoop ik rond 26 juli de Noordkaap te bereiken, daar met mijn goede vriend Hans te proosten met een glaasje champagne en naar jullie te kunnen zwaaien via de webcam:

Etappe 3 – Voltooid

De 3e etappe wordt gekenmerkt door bruggen en veerbootjes. Deze omgeving bevat namelijk talloze kleine eilandjes en om van de een naar de ander te komen moet er ofwel over een brug worden gefietst ofwel ik moet met de fiets op een veerbootje. Het einde van deze etappe is bij het vissersstadje Bodo. In totaal ben ik dan weer ruim 1100 kilometer verder, maar ook hier fiets ik niet alle kilometers. Tijdens deze etappe neem ik namelijk 8 veerbootjes. Daarnaast bevat ook deze etappe bijna 12000 hoogtemeters.


Etappe 2 – Voltooid

Mijn 2e etappe begint zodra ik van de boot af kom in Kristiansand. Vanaf hier fiets ik via de west kust naar het noorden toe. Ongeveer 3 dagen na de start van deze etappe, maak ik een kleine uitstap op de route. Ik kom namelijk “bijna” langs de Preikestolen, een klif op 604 meter hoogte boven het Lysefjord. Deze klif wil ik graag beklimmen en hier van het uitzicht genieten. Vanaf de Preikestolen fiets ik vervolgens door naar Stavanger, vanaf waar ik de boot neem naar Bergen. Dit stuk bevat namelijk zo veel water dat het onmogelijk was om een goede fietsroute te tekenen. In Bergen ben ik van plan om een dag extra te blijven en zelfs te overnachten in een hotel/hostel/jeugdherberg. Vervolgens fiets ik verder richting het noorden en mijn 2e etappe eindigt als ik in Alesund ben aangekomen. Alesund is de grootste vissershaven van Noorwegen en is gebouwd op drie verschillende eilanden.

Deze tweede etappe bevat in totaal ongeveer 1100 km, maar daarvan zit ik ruim 200 km op een van de 6 veerboten/bootjes van deze etappe. Daarnaast bevat deze etappe ongeveer 12000 hoogte meters, dus het uitrusten op de bootjes komt dan wel goed van pas!

Etappe 1 – Voltooid

Mijn 1e etappe begint thuis en loopt tot aan Hirthals, het noorden van Denemarken. Dit is ongeveer 1000 kilometer en ik hoop dit in 9 a 10 fietsdagen te halen. Hiervan fiets ik 1 dag door Nederland, 1 dag door Nederland en Duitsland, 3 dagen door Duitsland, 1 dag door Duitsland en Denemarken en 4 dagen door Denemarken. Deze etappe bevat ongeveer 3000 hoogtemeters en al op de 1e dag kom ik het eerste van vele veerpondjes tegen, de Olsterveer van Welsum naar Olst. In totaal kom ik in de 1e etappe 4 veerpondjes of veerboten tegen.