Dag 7

Ik ben vroeg wakker en hoor dat het zo af en toe nog regent, of komt het uit de boom? Ik blijf lekker liggen ook al moet ik naar de wc en val weer in slaap. Om 6 uur moet ik dan toch echt eruit 😒. Terug in de tent besluit ik om het verslag van dag 6 af te maken, het regent immers nog steeds en volgens internet blijft dit zo tot 7.15. Hierna ga ik inpakken en ontbijten.

Om 9.15 ben ik klaar om te vertrekken, ik neem afscheid van de buren en geef ze op hun verzoek nog even de naam van de website door zodat ze mij kunnen volgen. Ik merk gelijk al dat het een zware dag gaat worden. De wind komt niet uit de voor mij juiste richting en ik begin gelijk met een paar kleine venijnige klimmetjes. Het eerste stuk is een open vlakte en niet zo leuk. Ik ben net 10 km onderweg als het ineens keihard begint te regenen. Ik heb wel mijn dunne witte jackje bij de hand maar voordat ik die kan aantrekken ben ik al drijfnat. Als ik het jackje aan heb, rij ik naar een huis, ca. 500 meter verder op. Daar schuil ik even en als het minder hard regent trek ik mijn regenjack en overschoenen aan. Een regenbroek vind ik geen zin hebben op dit moment. Enkele minuten later is het al weer droog en een paar km verder is de straat zelfs droog, het was dus een zeer lokale regenbui…

In Vejen ga ik naar de bakker en koop ik een gebakje en koffie. Dit eet en drink ik binnen op om even snel op te drogen. Ik zie ook nog 2 lekkere bolletjes en die neem ik mee voor de lunch. Als ik door het plaatsje fiets zie ik iets verderop een supermarkt. Aangezien ik nog drinken en beleg voor tussen de middag nodig heb ga ik daar heen en besluit om gelijk eten voor vanavond mee te nemen. Ik weet niet hoe de dag gaat lopen en misschien stop ik vanmiddag wel op een andere plek dan ik heb bedacht, want het wil nog niet zoals ik wil.

Bij het plaatje Bække moet ik kiezen tussen een stuk onverhard of een stukje om rijden. Ik besluit om toch maar het onverharde pad te nemen, slechter dan tot nu toe zou je denken dat het niet kan gaan. Op het onverharde stuk lukt het om even naar de toilet te gaan en dat had ik net even nodig. Tel daarbij op dat het onverharde stuk naar licht naar beneden gaat en de wind even in mijn rug zit en je kan je voorstellen dat mijn humeur weer beter wordt. Daarnaast word het landschap ook mooier en loopt alles in eens weer een stuk lekkerder. Iets verder zie ik de resten van een Viking graf met staande stenen in de vorm van een schip op ca 50 m van het pad en ik besluit om er even heen te lopen.

Om 1 uur wil ik gaan lunchen en als ik op zoek ga naar een plekje zie ik ineens een picknick tafel met water en een koelbox erbij. In de koelbox zit chocola en blikjes drinken wat je kan kopen. Naast de picknick tafel staat een bord over de activiteiten die hier in en ook na de oorlog plaatsvonden. Ook dit was best bijzonder (met dank aan Google Translate).

Het blijft lekker gaan tot ik bij ca. 60 km het blad van mijn route boekje omsla en zie dat de route recht omhoog gaat op de kaart in plaats van van linksonder naar rechtsboven. Wat tot gevolg heeft dat ik minder profijt van de wind heb. Het landschap blijft mooi; een beetje zuid Limburg maar met minder grote hoogte verschillen. Maar het blijft maar op en neer gaan, met soms pittige klimmetjes. Regelmatig zie ik 7/8% stijging percentage staan. Het zijn steeds geen lange klimmen, maar ik moet vol aan de bak.

Bij een kerk die boven op een heuvel staat krijg ik dan ineens een lange afdaling. Die eindigt op een onverhard stuk. Bij een schuilhut stop ik even en het blijkt een nieuwe schitterende BBQ plek te zijn. Ik ga verder op de onverharde weg en krijg dan echt pittige klimmetjes. In de beschrijving staat 7% maar ik denk dat dit gemiddeld is want ik zie uitschieters naar 13%. Daarnaast is de weg in plaats van een onverharde pad soms zelfs een los zand pas, dus vol aan de bak. Hierbij komt mijn mountainbike ervaring goed van pas.

Bij het dorpje Boest verlaat ik de route om naar de camping in Bryrup te gaan. Uiteindelijk kom ik daar om ca. 17.45 aan en ben ik weer ruim 100 km verder. De receptie is dicht en ik kijk even rond. Dan komt de eigenaar er aan en kan ik mij aanmelden. Ik zet mijn tent weer op, pomp mijn bed op en rol mijn slaapzak uit. En en kan gedoucht en gewassen worden. Na dit ritueel ga ik mijn eten klaar maken en bel ondertussen even naar huis. Ik kan geen gebruik maken van de keuken omdat daar elektrisch gekookt moet worden en daar kunnen mijn pannetjes niet tegen. Ik eet vanavond mais, noodels en hamburgers.

Na het eten en afwassen ga ik naar een gezamenlijke ruimte waar ik mijn elektronica oplaadt. Zelf ga ik naar de bar/ kantine die speciaal open is vanwege een voetbalwedstrijd. Dit geeft mij de gelegenheid om warm het verslag te schrijven en een lekker pilsje te drinken. Volgens de eigenaar tegen een speciale prijs…

Onderweg kijk ik regelmatig naar alle reacties. Dat geeft mij een zeer goed gevoel. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om over al op te reageren en iedereen persoonlijk te bedanken, maar weet dat ik het op prijs stel.

Tot slot vandaag nog iets over mijn route. Ik volg de Jutland route die loopt van Emmen naar Hirthals. Maar deze route loopt in Denemarken bijna gelijk aan de Hærvejen een route die vanwege de beschermde status uit gravel bestaat. Maar waar al het verkeer gewoon over rijdt.

4 gedachten over “Dag 7

 1. René Boekestijn zegt:

  Hoi Ad, dappere krijger! Wat leuk om te lezen.
  Zet mij wel aan het denken.
  Zet hem op. Houd vol. Nu al chapeaux voor de 1e week!
  Warme groet uit Frankrijk.

 2. David Enker zegt:

  Beste Ad,

  Met veel plezier lees ik dagelijks je reisverslag. Ik bewonder je initiatief en vind het geweldig dat je tot zoiets in staat bent, laat staan met Parkinson. Het ongemak, de regen, de eindeloze eenzame vlaktes ver weg van huis… Dat geeft hoop. Zelf heb ik als net 51-jarige vorig jaar de diagnose ontvangen en ben nu nog naar nieuwe wegen (werk, leven) aan het zoeken. Jouw reis is daarbij heel inspirerend. Vermakelijk en leerzaam ook nog eens. Ik wens je heel veel succes met de rest van de trip.

  David

 3. Monique de Bruin zegt:

  Ad ik zie alleen maar staan even stoppen en een gebakje gegeten. Denk je wel om je lijn. Alle gekheid op een stokje. Goed dat je er van geniet en goed voor jezelf zorgt.
  Gr Monique

 4. Peter zegt:

  Geweldige verslagen Ad, we missen niets en genieten mee van jou reis

Reacties zijn gesloten.