Dag 49 – Morgen is het zover (voor de lezers vandaag)

Vanwege het nieuws gisteravond dat ik in Repvag niet van de camping gebruik kan maken, snel met Hans geschakeld voor een ander plan. Het plan wordt dat ik zover mogelijk door fiets en als Hans en ik elkaar ontmoeten we kijken of/waar we de fiets op de auto zetten en dan samen naar de camping 27 km van de Noordkaap gaan.

Ondanks deze verandering slaap ik redelijk goed en ben gewoon rond 6 uur wakker. Mede doordat het zonnetje lekker op mijn tent schijnt. Buiten is het nog wel fris. Ik ga aan de slag met opruimen en eet mijn ontbijt in de keuken vanwege de temperatuur. Ik maak tussendoor nog een praatje met andere mensen en uiteindelijk vertrek ik om 8 uur van de camping. Het is gelijk klimmen, niet erg zwaar maar het is niet eerst even lekker warm fietsen. In het dorp Skaidi waar ik gisteren nog een boodschap deed ga ik naar de supermarkt om brood voor tussen de middag te halen, alleen dat hebben ze nog niet. Daarom neem ik maar een kopje koffie. Als die op is ga ik weer verder met klimmen en na ca. 10 km sta ik op het hoogste punt (Hatter 238 m.o.h.). Het is wederom een toendra vlakte met de frisse wind die daar bij hoort. Na de klim komt een rustige afdaling waar ik tot in Oldenfjord profijt van heb. Het is nog steeds lekker weer.

In Oldenfjord ga ik weer naar de supermarkt om broodjes te kopen. Hier verkopen ze echter alleen hele broden, waar ik dan maar de kleinste van koop. Ik drink ook hier nog een kopje koffie en neem er een wafel bij. Dan wordt het weer tijd om te gaan fietsen. Hans en ik hebben onze locaties gedeeld en ik zie hem rap dichterbij komen. Na de toedravlakte krijg ik nu bijna alleen nog maar een kustweg. Die vaak tegen de berg aan zit en een veel mooier beeld geeft dan de vlakte van net. Het gaat een beetje op en neer maar niet echt zware klimmetjes.

Volgens het boekje krijg ik na 45 km een tunnel van 3km. Ik ben benieuwd, ca. 2 km voor de tunnel zijn er weg werkzaamheden i.v.m. de aanleg van een nieuwe tunnel. ik moet wacht voor het verkeerslicht, aangezien het verkeer er om de beurt langs moet. Als de tegemoet komende rij auto’s voorbij is begin ik gelijk te fietsen, zodat ik niet opgejut wordt door auto’s achter mij. Maar terwijl ik over het onverharde stuk rij komen de auto’s niet opgang. Heb ik door mijn actie de sensor in verwarring gebracht… 😃. Het fiets in ieder geval lekker rustig. Aan de andere kant, in de rij wachtende auto’s/camper zit iemand in een camper te roepen en zwaaien. Het is de Duitser waar ik in Alta de pomp van heb mogen lenen. Zij komen net terug van de Noordkaap.

Inmiddels komt het verkeer weer opgang en halen de auto’s mijn in voor ik de tunnel in ga. Het is een redelijk donkere tunnel en ik ben blij met mijn led-lampjes in mijn veiligheidsvestje. Na de tunnel fiets ik nog een paar km voor ik bij de ingang van de nieuwe tunnel kom. Ik heb er dan 53 km opzitten en vind het wel tijd om te lunchen en omdat de weg naar de nieuwe tunnel nog niet gebruikt wordt doe ik het daar maar op.

Terwijl ik mijn brood klaarmaak bel ik Femke en Devin om ze te feliciteren met hun huis waar ze vanmorgen de sleutel van hebben gekregen. Ik zie een melding dat Hans in Oldenfjord is en appt dat hij rustig aan moet doen. Echter voordat ik mijn 2e broodje klaar kan maken staat hij al voor mijn neus. We begroeten elkaar, praten en lunchen ondertussen samen verder. Daarna bespreken we hoe we het verder gaan doen. Vanwege het mooie weer en de mooie weg wil ik verder fietsen maar dat is wel zo lekker zonder tassen. Dus, we stoppen de tassen in de auto en we spreken af bij de tunnel verder te kijken.

Onderweg naar de tunnel (45 km) kom ik Hans nog geregeld tegen. Het is mooi maar er zit een venijnig stuk in met wind tegen en ook nog klimmen. Wat ben ik daar blij dat ik geen tassen op mijn fiets heb. Dan volgt er een stuk met wind in de rug naar beneden waar ik goed kan herstellen voordat ik de tunnel in ga. Ik doe 2 extra jassen aan en trek mijn handschoenen aan want uit verhalen weet ik dat het koud is in de tunnel. Dit is dé tunnel waar iedereen het over heeft, 7 km lang, eerst 2 km 10% naar beneden, naar 212 m.u.h. ( onder het water) en aan het einde weer 2 km 10% omhoog. Maar eigenlijk vind ik het best mee vallen, aangezien er niet veel verkeer is. Ik vind het soms op een gewone klim lastiger met verkeer.

Na de tunnel zeg ik tegen Hans dat ik de route ga uitfietsen. Hij gaat alvast een plekje regelen op de camping en ik trek een jas en mijn handschoenen uit en ga dan verder. 8 km voor de camping is nog een tunnel van 4 km. Deze loopt in het eerste stuk vals plat omhoog en in het 2e stuk omlaag. Als ik de tunnel uit kom begint het te regenen, dat is wel jammer na zo’n mooie dag, Dus ik trek mijn regenjas weer aan en ik denk het is nog maar 4 km. Dus geen probleem en ik fiets zo snel mogelijk naar de camping waar ik Hans al bij zijn tent zie zwaaien. Daar aangekomen zet ik mijn gps uit en zie 130 km op de teller staan. Alleen de rit naar Flensburg met 134 km was langer.

Ik zet snel mijn tent op en doe de noodzakelijke dingen erin en ga me wassen. Daarna gaan Hans en ik koken en eten in de keuken en ervaart Hans de voordelen van zo’n Noorse keuken waar van alles is (deze is ook wel weer erg luxe). Na het eten bespreken we het plan voor morgen. Het is tot 14 uur bewolkt met een zonnetje en daarna bewolkt. Het is voor mij ong. 2 uur fietsen en ik stel voor dat ik om 9 uur, net als veel andere dagen, begin met fietsen. Dan ben ik om iets over elven op de Noordkaap en kun we een plek uitzoeken waar de webcam ons hopelijk goed ziet. Zodat we tussen 11.30 en 12 uur (zie foto Noordkaap) zichtbaar zijn (Voor de mensen die het gemist hebben, je kan het ook terug kijken!).

Het regent nu nog steeds maar volgens de weersverwachting wordt het in de loop van de nacht droog en daar gaan we maar vanuit. Inmiddels is het alweer tegen elven en wordt het de hoogste tijd om te gaan slapen. Moet nog wel even de tent uit om mijn tanden te poetsen.

6 gedachten over “Dag 49 – Morgen is het zover (voor de lezers vandaag)

 1. Henriëtte zegt:

  Wat een knapperd prestatie Af! Ik hoop je straks voor de camera te zien👐👐

 2. Lida Rozenboom zegt:

  Goede morgen Ad.

  Bijna de prestatie geleverd. Wat met een fijn gevoel ben je nu aan het fietsen. Ik ga klaar zitten om jou te kunnen zien op de Noordkaap met Hans.
  Dat is vriendschap.
  Een hele fijne dag en dank je wel voor al die mooie verslagen en een goede reis naar huis.
  Met een groet uit de Betuwe.

 3. Mariska Jeurissen zegt:

  Respect Ad!! Wat mooi om je verslag te lezen en hoe je ondanks de regenbuiten en klimmetjes zo positief bleef 🙂 You did it!! Een mijlpaal om enorm trots op te zijn! groetjes Mariska

 4. Ed van Drumpt zegt:

  Wat fijn Ad dat het allemaal goed gegaan is en het doel bereikt is!
  Complimenten, wat een fantastische prestatie.
  Geniet ervan en tot in Amersfoort…..
  Groeten Lied en Ed

 5. Ed Riemens zegt:

  Wat een prestatie Ad!! Lijkt me een geweldig avontuur te zijn geweest! Hoop dat je nog lang nageniet!
  Groetjes Ed

 6. Dineke van der Meij zegt:

  Hallo Ad,
  Wat heb jij een prachtige reis gemaakt met een mooi doel, n.l. onderzoek naar Parkinson en dat is meer en meer nodig!
  Geweldige prestaties heb je neergezet!
  Ik ga je verslagen in de ochtend missen, want dat was voor mij een onderdeel voor het opstarten van de dag.
  Geniet van je terugreis en hoop je snel te zien.

Reacties zijn gesloten.