Dag 47 – nog 4 dagen

Als ik wakker word is het rond half zeven en ik hoor het niet regenen, dat is anders dan ik had verwacht en ik begin met inpakken. Ik besluit om alles weer in te pakken voor ik ga ontbijten. Als ik mijzelf tussendoor even was en terug kom bij de tent zie ik dat mijn buurman op de motor ook al aan het inpakken is. Hij was ook vroeg wakker en merkte ook dat het droog was en wilde ook graag de tent droog inpakken.

Als ik ga ontbijten is een groot deel van de ruimte in beslag genomen door een groep die met een bus reist en waarvan een gedeelte wordt omgebouwd tot slaapplaats. Als de rust is wedergekeerd praat ik nog even met mijn buurman, een man uit Utrecht waar ik gisteravond uiteindelijk ook nog een tijd mee heb zitten praten.

Om kwart over acht zit ik op de fiets. Het gaat als een speer, ik heb namelijk wind in de rug maar ik weet dat het na ca. 30 km andersom is. Na een uur fietsen stop ik een parkeerplaats waar een verkoper staat van Sami artikelen. Ik vraag aan hem of er een prullenbak is voor mijn bananenschil. Hij zegt dat die er niet is maar hij wel een vuilniszak heeft. We maken even een praatje en ik vraag of het erg druk is, maar hij zegt dat het de laatste tijd veel te rustig is. Ik zeg dat ik helaas geen ruimte heb om een souvenir mee te nemen, maar dan komt er een busje aan en ik zeg dat hij daar zijn omzet moet halen. Ondertussen ben ik ingehaald door een andere fietser en als ik de parkeerplaats af ga fietst iemand anders op.

Ik blijf zicht houden op de fietser voor mij met als gevolg dat ik de afslag mis die mij om de tunnel leidt en dat betekent dat ik een stukje terug moet fietsen. Onderweg kom ik de fietser achter mij tegen. Hij gaat ook door de tunnel. Dus fiets ik alleen terug en pak de opleiding om de tunnel. Het voordeel hiervan is dat ik de eerste rendieren zie! Enkele met bel maar ook zonder. Een moeder met 2 jongen doen de naam eer aan door voor mij uit te rennen.

De eerste plaats om boodschappen te doen is in Talvik. Bij de supermarkt staan ook de 2 ander fietsers, een Belg en een Oostenrijker. Zij hebben al boodschappen gedaan. We praten 2 tellen en dan ga ik de winkel in. Ik koop 2 lunchbroodjes en een koffiebroodje, want ik heb bij de ingang een koffie automaat gezien. Met mijn koffie in mijn hand kom ik buiten en zie dat de Belg al vertrokken is. Ik praat nog even met de Oostenrijker. Hij gaat iets eerder weg, want hij had gehoord dat er verder op ook iets van koffie was. Als ik Talvik uit fiets moet er weer om een tunnel heen gefietst worden en 5 km verder is er weer een tunnel. Volgens de gps moet ik hier ook omheen, dus dit doe ik dan ook. Echter als ik ca 2 km gefietst heb is de weg afgezet en volgens het bord dat er staat mag ik er ook echt niet door. Maar ja terugfietsen daar heb ik ook geen zin in… Dan komt de Oostenrijker er ook aan en we besluiten om de fietsen neer te zetten en te kijken waarom we niet door kunnen. We lopen een stuk achter de afzetting door en na 500 meter zien we de reden over een afstand van ca. 25 meter is de weg helemaal weg.

Dan wordt er geroepen vanuit uit het bos. De Belg heeft een paadje boven langs ontdekt en draagt zijn tassen over het paadje naar de andere kant. Ik zie dat niet zitten en besluit om toch om te keren en dan maar door de tunnel te gaan. Bij de fiets trek ik mijn veiligheidsvestje aan. De Oostenrijker gaat ook door de tunnel en fietst achter mij aan. Vlak voor de tunnel stopt hij even om zijn licht aan te doen. Ik ga gewoon door want het is nu lekker rustig en het is een goed verlichte tunnel. Uiteindelijk dus niet heel erg. Een paar km verder is er weer een tunnel. Volgens de route beschrijving kan je hier met de fiets gewoon door, maar de gps heeft toch een weg buitenom en die neem ik ook. Het is een mooi stuk en volgens mij wordt ik ingehaald door een zee arend. Hij vliegt iets harder dan ik fiets😊. Op de omleiding haal ik de Belg in die een foto maakt. Aan het einde van de omleiding is er er een grote parkeerplaats waar ik besluit te gaan lunchen. De Belg en Oostenrijker fietsen door.

Later staan ze bij een kerk foto’s te maken en haal ik ze weer bij. Inmiddels fietsen we alweer op een omleiding omdat de tunnel, die de route verkort, verboden is voor fietsers. In deze omleiding zit wel een klim met 8% gemiddeld, maar ik fiets er heel lekker overheen.

Inmiddels kom ik steeds dichter bij Alta. In de verte zie ik boven het water een soort regenboog. Eerder op de dag zag ik al op ene plek boven heet fjord het regenen en een stuk verder op de zon. Heel bijzonder!

Als ik Alta in fiets kijk ik op Google Maps waar de fietsenwinkels zijn. Als eerste fiets ik naar sport 1. Wat ik niet zo gemakkelijk kan vinden omdat het op de eerste etage in een winkelcentrum zit. Helaas kunnen zij mij niet helpen en ze sturen mij door naar Intersport, een paar honderd meter verderop. Die heeft wel een band maar die is 40 breed ipv 47. Ik word doorverwezen naar de andere intersport weer een paar honderd meter verderop. Die kan mij ook niet helpen. De medewerker belt nog even met een winkel buiten het centrum maar daar wordt niet opgenomen. Hij zegt dat het 3 km buiten het centrum is en ik besluit om daar heen te fietsen. Als dat niets wordt ga ik terug om de band van 40 breed te kopen. Helaas, bij de fietsenmaker buiten het stadje kan men mij ook niet helpen. Een klant die hoort wat ik moet hebben vraagt of ik ook al bij de Biltema ben geweest een soort Praxis, in het centrum. Ik besluit toch ook maar hier langs te gaan want het is dicht bij de intersport. Bij de balie vraag ik of ze de band hebben. Er is even verwarring over de maat maar als ik mee kijk in de computer zie ik de juiste maat staan en die is op voorraad! Ik krijg door waar ik daarvoor in de winkel moet zijn. Het is een heel groot schap met banden en van de band die ik moet hebben hangen er wel een stuk of 10. Het is geen continental of schwalbe band maar het belangrijkste is dat hij (waarschijnlijk) 300 km zonder problemen zijn werk doet.

Dan fiets ik richting de camping. Onderweg doe ik boodschappen voor het eten van vandaag en morgen. Op de camping zet ik snel mijn tent op en dan ga ik douchen. Ik merk dat ik trek heb en besluit eerst eten te maken. Vandaag eet ik rijst met hamburgers mais en een taco saus. Na het eten bel ik even met thuis om daarna mijn band te wisselen. Het voordeel is nu dat ik weet hoe het moet. Alleen mis ik een goede pomp en ik besluit om bij een camper met fietsen erop te vragen of ze een pomp hebben. Die hebben ze en mag ik even gebruiken. Hij is beter dan mijn eigen hand pomp maar helaas kan ik niet zien hoeveel bar erin zit. Dus dan maar op gevoel.

Dan begin ik om half tien aan het verslag. Maar iets later begint een mevrouw tegen mij te praten en daarna nog 2 Zwitserse jongedames die vanaf de Noordkaap naar huis fietsen, het schiet dus niet op, maar het is wel gezellig. En omdat het niet donker wordt heb je er geen erg in dat het al heel laat is. En als het eigenlijk al lang tijd is geweest om te slapen, om 1 minuut voor dat het zondag is, staat het verhaal klaar!

6 gedachten over “Dag 47 – nog 4 dagen

 1. Frans en Lianne zegt:

  Hoi,
  Geluk bij een ongeluk dat je de rendieren hebt gezien. Heel mooi.
  Nog een paar dagen…succes.
  Groeten van Frans en Lianne

 2. Marian zegt:

  Ha broer het zal wel raarzijn dat het helemaal niet donker wordt, ja en als het dan gezellig is ,is het gauw laat.
  Wat leuk dat de rendieren zo voor je liepen
  Geluukiheb je weereens goede fietsband zodat je de laatste km veilig kan fietsen 😍

 3. Lida Rozenboom zegt:

  Goede morgen Ad.

  Beeld en geluid van de rennende dieren voor jou uit. Mooi om te zien.
  Je winkelt net zo gemakkelijk in Noorwegen, dan elders.
  Fijn, dat je ook weer een nieuwe band hebt kunnen scoren, toch weer een veilig gevoel.
  Al met al, zoals je het zelf omschrijft een goede dag.
  Voor de laatste dagen hetzelfde gewenst, voor vandaag met zon zo te zien.

 4. Lex zegt:

  Hoi Ad, wat een prachtige belevenissen en ontmoetingen heb jij onderweg met andere reizigers. En dan die rendieren op de weg. Fantastisch! Heel veel succes de laatste paar dagen! De Noordkaap is al bijna in zicht 🚵‍♀️ 🏆 Je gaat het gewoon halen kanjer!

 5. Fridy van der Krieken de Lange zegt:

  Toch weer een zeer enerverende dag geweest fijn dat je alsnog een band op de kop hebt kunnen tikken. Succes voor de volgende dag! Groetjes Fridy

Reacties zijn gesloten.