Dag 45 – Nog 6 dagen

Ik ben om 5 uur wakker en moet naar de toilet, maar ik wil nog lekker blijven liggen en doe dat ook. Ik val weer in slaap en wordt iets over zessen weer wakker. De zon schijnt al op mijn tent en het wordt er echt warm, nou was het vannacht ook al warm vergeleken met andere nachten. Ik ga naar de toilet en ga mijn spullen inpakken. Ik hoop door vroeg te vertrekken zoveel mogelijk kilometers droog af te leggen. De weersverwachting is vanaf het begin van de middag: heavy rain.

Om half acht ben ik volledig gereed om te vertrekken. Gelijk bij de camping begint de eerste klim voor vandaag. Niet erg lang maar wel pittig als je nog niet warm ben. Onderweg stop ik een paar maal om foto’s te maken, het is hier weer zo mooi (om maar weer eens in herhaling te vallen)! Omdat het nog vroeg is is het nog rustig op de E6. Het echte klimwerk begint na 16,5 km. Fietsers mogen niet door de Sørkjostunnel, zij mogen over de oude weg waar de bordjes E6 nog gewoon staan. Maar ondanks dat het 3,5 km klimmen is met 6% gem ben ik blij dat ik over deze weg mag. Ik fiets namelijk langs een meertje waar ik de ene na de ander vis zie springen. De omgeving is schitterend en als ik afdaal moet ik toch echt stoppen om foto’s te maken. De afdaling eindigt in het plaatsje Sørkjosen. Waar ik broodjes en bananen koop en een puddingbroodje achtig lekkers voor bij de koffie en er staat een koffiezetautomaat net na de kassa.

Als ik mijn lunch heb opgeborgen kijk ik of de weersverwachting soms verbeterd is😀. Wat blijkt, omdat ik vroeger vertrokken ben komt de regen ook eerder 😢. Ik trek vast mijn beenstukken aan en trek ook mijn overschoenen aan. Als het dan ineens hard gaat regenen hoef ik alleen mijn regenjas en broek aan te trekken. Ik heb er nu al 25 km droog opzitten, eens kijken hoeveel het er gaan worden vandaag. De weg gaat een beetje op en neer maar het schiet wel lekker op. Om elf uur vallen de eerste druppels maar niet zo dat ik mijn regenjas aan moet trekken. Ik streep als het ware elke kilometer af. Maar bij 54 km is het dan zo ver, ik moet mijn jas aantrekken en rij naar een bushokje waar alleen andere fietser staat te schuilen. Het is een Nederlander dus dat maakt het gesprek gemakkelijker. Hij verteld dat hij pech heeft gehad met zijn fiets en in Trømso en een paar dagen zijn fiets bij de fietsenmaker heeft gehad. Er moest een heel nieuw achterwiel in. Er zaten allemaal scheurtjes in de velg waar de spaken in de velg zitten en daardoor zaten de spaken los en zijn fiets was net 1,5 jaar oud. We praten nog wat over onze belevenissen en dan vind ik dat ik ondanks de regen toch door moet.

Ik weet dat nu de 2e klim van vandaag er aankomt, eerst nog een paar km op en neer en dan 7 km klimmen met natuurlijk weer 6% gem. Door de regen en het soms drukke verkeer heb je het gevoel dat je niet opschiet en ondanks dat ik net nog een banaan heb gegeten krijg ik toch weer trek. Ik hoop dat er op de top een parkeerplaats is met overkapping zodat ik daar droog kan lunchen en stop even om dan maar een ontbijtkoek te nemen. Ik wil ook geen hongerklop krijgen. Ondanks de regen is er redelijk goed zicht, maar het had zoveel mooier kunnen zijn…

Boven is er geen parkeerplaats met picknicktafels, maar wel een restaurant en ik besluit om daar wat op te drogen. Ik neem een kop koffie en denk laat ik eens gek doen en neem fish & chips. Mijn broodjes eet ik morgen wel op. Ik droog in de tussentijd lekker op en als ik naar buiten ga is het droog. Ik trek snel een droog onder shirt aan dat is in de afdaling toch een stuk lekkerder. Het is toch nog ca. 20 km naar de camping en ik zit nog niet goed en wel op de fiets of het begint al te weer te regenen. De afdaling doe ik heel rustig omdat er ook werkzaamheden i.v.m. de aanleg van een tunnel.

6 km voor de camping is er een “supermarkt” waar ik wat te eten voor vanavond wil halen. Gelukkig heb ik al wat gegeten wat erg veel keus is er niet. Omdat het blijft regenen vraag ik bij de camping wat de goedkoopste hut kost en als dat een leuk prijsje blijkt te zijn neem ik die zodat ik gemakkelijk alles weer drogen. Het blijft vies weer, dus geen weer meer om buiten te zijn als het niet nodig is. Gelukkig kan ik in de hut koken en ik begin tijdig aan het verslag zodat ik niet al te laat kan gaan slapen tussen de te drogen kleding.

Morgen een korte rit en overmorgen weer een langere maar vanaf dan elke dag iets korter. Om als het lukt woensdag op de Noordkaap te staan!

9 gedachten over “Dag 45 – Nog 6 dagen

 1. Lida Rozenboom zegt:

  Goede morgen Ad.

  Niet fijn, die nattigheid. Het levert toch een leuke foto van jezelf op met de sneeuw op de achtergrond, brrr.
  Vandaag een korte rit en morgen weer iets langer. Hopelijk droog met zon 🌞
  Met een groet uit de Betuwe.

 2. Monique de Bruin zegt:

  Het aftellen is begonnen. Hopelijk krijg je niet veel regen meer. Succes met de laatste kilometers.

  Gr Monique

 3. Fridy de Lange zegt:

  Het zag er idd heel somber uit maar toch weer een prachtige omgeving.op naar de laatste dagen het einde komt steeds dichterbij zet hem op Ad grote klasse!! Groetjes Fridy

 4. Alfons zegt:

  Ad, het duurt nog even, maar welk moment wil je voor de camera op de Noordkaap staan, dan kunnen we terug zwaaien en natuurlijk een schermafdruk doen. 😂😂🚲🚲🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️ Zet hem nog even op.

  1. Ad zegt:

   Hoi Alfons,
   Het is de bedoeling om woensdag op de Noordkaap te staan. Exacte tijd volgt nog is afhankelijk van het weer.
   Dinsdagavond hoop ik daar meer over te kunnen zeggen.

 5. Frans en Lianne zegt:

  Hoi,

  Het einde is in zicht…diep respect hoor…hopelijk heb je de laatste dagen droog weer.
  Groeten van Frans en Lianne

 6. Ankie Engel zegt:

  Hoi Ad,
  Wat een prachtige omgeving weer! Ondanks het weer.
  Nog een paar dagen fietsen. Lijkt me raar om volgende week ‘s ochtends ineens in een auto te stappen. Geniet er tot die tijd nog maar even dubbel van!
  Groetjes,
  Ankie

 7. Theo en Jeanne zegt:

  Hallo Ad,
  Het begint nu echt op te schieten daar in het hoge noorden.
  Nog even doorbijten en je hebt een mega prestatie geleverd.
  Geniet nog van het prachtige landschap en van de Noordkaap.
  Theo en Jeanne

 8. Jan Poots zegt:

  Heb je al rendieren geziene? De lopen vaak bij de top van Kvænangsfjellet. En Anders tussen Tappeluft en Alta de komende dagen.

Reacties zijn gesloten.