Dag 43

Vannacht heb ik redelijk goed geslapen. Ik besluit te blijven liggen tot 7 uur, dan ga ik op het gemak opruimen en ontbijten. Ondanks dat ik rustig aan doe zit om 8.15 alles op de fiets. Het eerste stuk heeft een fietspad wat lekker rustig fiets, al is het laatste stuk een gravelpaadje. Maar het zijn wel 15 lekker rustige kilometers. Onderweg wissel ik regelmatig van shirt zoekende naar de juiste combinatie. Na ca. 25 km kom ik op de E6, een grotere weg, maar te vergelijken is met een rustige provinciale weg in Nederland. De E6 zal de komende dagen de weg zijn die ik volg met zo af en toe een kleine uitstap op een andere weg.

Mijn uitspraak van Noorse plaatsnamen kan nog wat aandacht gebruiken… Jan woont in Nordkjosbotn.

Ik had vooraf gezien dat ik bij het eerste plaatsje langs de E6 mijn lunch moet kopen, maar ik zie geen supermarkt en kijk voor de zekerheid op Google Maps. Ik zie dat ik 100 meter het dorp moet inrijden en haal bij de coop een broodje en bananen.

Ik weet dat er na dit dorp geklommen moet gaan worden naar 240 meter hoogte, beginnende op nul. In het begin heb ik een paar kleine klimmetjes, maar daarna blijf ik lang rond de 80 meter hoogte hangen en ik weet dat de top op ca 47 km ligt. Dat komt steeds dichter bij en dat betekent dat het op den duur alleen maar steiler wordt. Op den duur komt er een parkeerplaats waar vrachtwagens en bussen in de winter hun kettingen om de banden kunnen doen vanwege de komende klim. Ik maak er een foto van het verloop van de weg.

Als ik boven de 200 meter hoog zit begint het te regenen. Dan trek ik mijn regenjas aan en ik hoop dat het een kort buitje is want ik had vandaag juist mijn regenbroek en overschoenen in een tas gedaan. Voordat ik echt op het hoogste punt ben wordt het droog. Bijna boven zie ik een bord voor een parkeerplaats met wc en even later zie ik dat er een Suma winkel is. Er staan 3 tipi’s aan elkaar geschakeld en het blijkt een grote souvenirswinkel te zijn, waar bussen speciaal voor stoppen. Ik kijk even binnen, maar ga snel buiten een broodje eten aan een picknicktafel.

Vanwege de komende afdaling hou ik mijn regenjack aan. In de afdaling word ik van de E6 afgeleid en fiets over een rustige weg naar Nordkjosbotn. Ca. 5 km voor het plaatsje komt er een man naast mij fietsen, hij vertelt dat hij een paar weken geleden zijn sleutelbeen gebroken had en nu weer voor het eerst op een fiets zit. Hij vraagt waar ik vandaan kom, waar ik heen ga en wat mijn bestemming vandaag is. Ik vertel dat ik naar Jan ga. Dan man zegt: “O die woont een km bij mij vandaan! Jan is een oud collega van mij.”. Hij fietst samen met mij op en wacht zelfs even als ik een boodschap doe en brengt me dan over een mooie route naar Jan.

Ik wordt door Jan allervriendelijkst ontvangen. Samen lopen we naar binnen en ik stel mij voor aan zijn vrouw en dochter. Al snel hebben Jan en ik gesprekken over allerlei onderwerpen maar sport loopt er als een rode draad doorheen. Jan vertelt dat ze al hebben gegeten, dat doen ze altijd om een uur of drie, maar ze hebben voor mij eten klaar staan. Ondertussen kijken we ook nog even wie de tour etappe wint. Dan maakt Jan het eten voor mij klaar. Ik krijg o.a. forel, een zeer lekker stukje vis. Hierna ga ik douchen en stop ik de was even in de wasmachine. Jan brengt ondertussen even zijn dochter naar de bus in het dorp. Hij heeft voorgesteld om daarna naar prehistorische rots tekeningen in de buurt te gaan kijken, wat ik een goed idee vind! We moeten hier een klein half uurtje voor rijden en onderweg wijst Jan mij op een berg die de slapende soldaat genoemd wordt en na zijn uitleg zie ik er inderdaad een gezicht met helm in die aan de zijkant van de top ligt.

De tekeningen zijn indrukwekkend. Om ze voor het publiek duidelijker te maken zijn ze rood ingekleurd. Bij eentje vraag ik mij af of het een giraffe is, maar dat is niet logisch omdat er hier nooit giraffen geleefd hebben. Op de terug weg trakteert Jan nog op een groot softijsje. Als we terug zijn hangen we de was en praten we nog even. Dan laat Jan mij mijn slaapplek boven de garage zien. Een sportkamer met een grote slaapbank er in. Voor mij een prima plaats om te slapen! Ik breng gelijk mijn spullen erheen en rij mijn fiets de garage in. Ik ga nog even mijn tandenpoetsen en trek mij dan even terug op mijn slaapkamer zodat ik nog even met thuis kan bellen en een deel van het verslag kan schrijven. Daarna kruip ik lekker mijn bedje in en ga ik nagenieten van een mooie dag met een hele bijzondere ontmoeting!

Het prachtige uitzicht vanaf het huis van Jan, in Nordkjosbotn.

3 gedachten over “Dag 43

 1. Jan Poots zegt:

  Nordkjosbotn spreek je uit als noertsjoesbotn. Goede reis verder Ad. Heel gezellig dat je langs kon komen.

 2. Lida Rozenboom zegt:

  En weer kom je iemand tegen, toevallig een oud collega van Jan. Ik schreef het al eens eerder: jij trekt mensen aan.
  Succes vandaag, zo kom je steeds dichter bij de Noordkaap.

 3. Fridy de Lange zegt:

  Wat is dat toch leuk al die onverwachte ontmoetingen fijne fietsdag vandaag en nu geen regen meer hopelijk groetjes Fridy

Reacties zijn gesloten.