Dag 38

Ik ben om 7 uur wakker, het regent nog licht dus ik kijk op de weersverwachting en ik zie dat het zo droog wordt en blijft. Ook kijk ik naar het weer van vrijdag en ik zie dat er veel regen wordt verwacht. Ik ga eens even goed naar de route kijken, Femke had de route in een extra etappe opgedeeld zodat ik wat minder ver per dag hoefde te fietsen, maar nu ga ik toch kijken of ik vandaag iets meer kan doen zodat ik vrijdag minder ver hoef te fietsen? Ik wil vrijdag namelijk in Andenes zijn omdat ik voor zaterdag een walvistour geboekt heb.

In mijn routeboekje staan 2 campings maar die zie ik niet in de app van Noorse campings. Ik app Femke en vraag of zij de campings kan opzoeken. Ook Femke kan niets over die campings vinden dus we gaan er vanuit dat ze niet meer bestaan. Dan is de eerst volgende camping op 116 km in Stave. Ik besluit het te laten afhangen van hoe het gaat. Ik ga ontbijten en als ik na het ontbijt weer terug ga naar de tent begint het licht te regenen. Ik ruim met de tent dicht de rest op en na een paar minuten is het over en kan ik droog weer verder inpakken. Ik vertrek om 9 uur van de camping.

De eerst volgende plaats is Sortland, dat is de enige plaats om boodschappen te doen. Dat is wel 20 km verderop maar zover ben ik nog niet. Na 5 km komt namelijk eerst de eerste brug. Dat is gelijk goed aanpoten want de klim is weer 6% gemiddeld en het is druk met verkeer. Als ik de brug over ben begint het te miezeren. Bij een bushalte kijk ik op 2 weerapp’s en die zeggen dat t droog is/blijft. Dus ik fiets gewoon door, omdat het harder gaat regen trek ik mijn regenjas aan. Zo af en toe is het droog en het miezert als ik in Sortland aankom. Ik kijk eerst of er koffie gedronken kan worden bij de supermarkt maar helaas. Dan ga ik op mijn gemak boodschappen doen, misschien is het straks wel droog 😀. Ik koop ook gelijk avondeten. Als ik bij de fiets kom miezert het nog en ik stop snel alles in de tassen. Ik pak een stukje chocolade en loop even naar binnen om het op te eten. Dan stap ik maar weer op de fiets. Ik ben nog geen 100 meter van de supermarkt of het gaat harder regenen en bij een bushalte trek ik dus ook mijn regenbroek aan. Na een paar km volgt de volgende brug van het zelfde kaliber als de vorige. Als ik er overheen ben wordt t droog en trek ik mijn regenbroek uit. 5 km later volgt de volgende brug, gelukkig iets minder hoog maar wel gewoon 6% stijging.

Tot nu toe is het landschap niet spectaculair en het weer zorgt ervoor dat je weinig zicht heb. Na de brug wordt het wel beter maar de laaghangende bewolking beperkt een hoop. Soms denk ik dat het zicht beter wordt maar dat is vaak van korte duur. De wind komt ook vaak uit een verkeerde hoek. Vanaf half een, als ik er 45 km op heb zitten, ga ik op zoek naar een lunchplek. Die is niet zo snel te vinden, pas 10 km verderop vind ik een picknicktafel. Ik heb er dan bijna de helft opzitten voor vandaag als ik naar Stave ga.

10 km verderop fiets ik langs de camping die eerst in de planning stond en zie dat er alleen nog hutten en camperplaatsen zijn, het tenten plaatje is afgeplakt. Ik heb dus geen keuze en moet naar Stave. Er volgt weer een minder mooi stuk en als ik op 75 km zit en in een plaatsje ben, denk ik even wat te eten. Helaas is er geen zit plek en begint het weer te miezeren. Dan zie ik weer een brug. Zoals ik kom aanfietsen lijkt het wel een skischans. Ik eet even iets voor ik aan de klim begin en ik weet het na deze brug zeker. Ze hebben allemaal een stijgingspercentage van 6%. Boven op de brug begint het harder te regenen. Als ik afgedaald ben staat er een fietser langs de kant van de weg. Ik besluit even een praatje te maken, het is een Noor en na een paar minuten komt ook zijn vader ze maken samen een rondje Bodo – Tromso – Lofoten – Bodo. Ze vertellen mij dat er een tunnel in de richting Tromso is afgesloten vanwege stenen die naar beneden zijn gekomen en dat ik niet de standaard route kan volgen. Ik bedank ze voor de informatie en ga weer verder. Even verderop is de straat alweer droog en na een tijdje wordt het ook iets minder bewolkt. Ik trap lekker verder, onderweg praat ik nog even met een Duitser die nog meer bepakking mee heeft dan ik en na een tijdje word ik bijgehaald door een Fransman. We fietsen samen een stuk op, maar het tempo ligt net te hoog en ik moet eerst iets eten, dus op 95 km besluit ik even te stoppen, de Fransman gaat door. Ik eet een banaan en ga weer verder. Iets verder wordt mijn dag, die toch wel pittig is, helemaal goed gemaakt als ik een zee arend zie. Helaas gaat dat dan zo snel dat je geen foto kan maken.

Iets verderop is er een uitzichtpunt waar ik een foto maak. Dan begint er weer een saaier stuk en is het soms aardig aanpoten met de wind die van een verkeerde kant komt. Maar het is aftellen van de kilometers. Ineens zie ik een winkeltje met een koffie teken en besluit om alsnog koffie te gaan drinken met iets lekkers erbij. Er is tenslotte iemand jarig 🎉🎉

Uiteindelijk ben ik na 116 km, om kwart over zes op de camping. Ik probeer een plek te vinden met niet te veel wind en zie de Fransman ook zijn tentje opzetten. Ik zet snel alles in mijn tentje want ik zie regen aankomen. Daarna ga ik lekker douchen. Kleren was ik morgen wel. Na het doucen ga ik naar de keuken, waar het druk is, want je kan er ook lekker warm zitten. Ik moet even wachten voor ik aan de beurt ben om te koken en zo wordt het toch laat voordat ik even naar huis kan bellen en daarna nog het verslag kan schrijven. Nu is het dus weer bijna elf uur en tijd om mijn slaapzak op te zoeken. Morgen gelukkig een korte route, maar wel met zeer slecht weer…

7 gedachten over “Dag 38

 1. René Boekestijn zegt:

  Hoi Ad,
  Weer met plezier naar de mooie foto’s gekeken en reisverslagen gelezen van jouw Tour naar de Noordkaap! Hoop dat het weer vandaag een beetje meezit , die apps zitten er wel eens naast :), en de walvistour een prachtige belevenis gaat worden!
  Je bent een kanjer.
  Hartelijke groet,
  René

 2. Lida Rozenboom zegt:

  Goede morgen Ad.

  Op de eerste foto zag je al, dat het erg vochtig was met die laaghangende bewolking boven de bergen.
  Maar dan toch 116 kilometer fietsen. Hartstikke goed van je, petje af.
  Met een groet wens ik je voor vandaag ook droge momenten toe

 3. Monique de Bruin zegt:

  Was vast mooi die zeearend. Wat een tocht heb je weer gehad. Goed dat je blijft genieten. Hopelijk zie je morgen walvissen. Ben benieuwd naar de foto’s.

  Gr Monique

 4. Ed van Drumpt zegt:

  Ad wat ben je toch een kanjer!! Hoe jij deze pittige, zware dagen doorkomt is fantastisch. Wat is het toch vaak regenachtig weer daar….
  Maar je schiet lekker op en kan gaan aftellen.
  Succes de komende dagen en groeten vanuit Frankrijk, Lies en Ed.

 5. Dineke van der Meij zegt:

  Hallo Ad,
  Richting de noordkaap wordt het kouder en bij ons gaat het warmer worden, men spreekt over over 33 of 37 gr. aankomende week.
  Om te fietsen is het beter( denk ik) om met koud weer te fietsen dan met warm weer?
  Een zeearend spotten is geweldig en die walvistour echt heel bijzonder!! Ik ben ook heel benieuwd of je daar foto’s van kan maken en misschien wel een filmpje?
  Heel veel plezier tijdens je rustdag gewenst.

  1. Leon zegt:

   Hallo Ad,

   Dit was voor jou niet de makkelijkste dag en een aantal pittige kilometers. Geweldig dat je het weer hebt volbracht. Het einde komt nu toch langzaam in zicht. Rust goed en hopelijk valt het weer morgen mee.
   Je bent een topper.
   Groeten van Leon

 6. Kristof zegt:

  Wauw Ad, je gaat als een speer! Ik zit nog maar in Bodø. Leuk om te tocht te volgen. 3 vraagjes: 1. je zei iets over camping gesloten, was dat in Andøy of Bleik? Maar Staven was dus ok? 2. Welke firma heb je genomen voor walvis spotten in Andenes? En 3. Welke tunnel (welke plaats) is afgesloten? Alvast bedankt als je kort wil antwoorden naar en veel succes nog! Kristof, de Belgische fietser nabij Hirtshals.

Reacties zijn gesloten.