Dag 37

Ik heb wederom goed geslapen. Toen ik om 6 uur op de telefoon keek dacht ik ohh ik kan nog even blijven liggen en toen ik weer keek was t zeven uur. Vandaag heb ik een vrije korte rit in de planning, dus iets langer slapen was geen probleem! Ik begin aan het ochtend ritueel. Ontbijten doe ik in de gezamenlijke keuken samen met een jong Zweeds stel. Doordat het nogal waait is de tent redelijk droog voordat ik hem inpak. Het is gewoon negen uur als ik vertrek en begin gelijk met een klein klimmetje, waar eigenlijk een groot deel van de dag uit zal bestaan. Met gemiddeld 6% en soms een uitschieter naar 10%. Na 5 km begint het te regenen, niet zo hard dus ik fiets gewoon door. Dan gaat het harder, ik stop bij een bushalte en kijk op de weer app. Het zou droog moeten zijn en blijven. Toch maar even de overschoenen aan en de regenkleding uit de tassen halen, ik berg het weer op de standaard plek op, onder het netje en dan ga ik maar weer verder want het is droog, maar niet lang.

Dus bij de volgende bushalte stop ik weer en kijk ik nog eens op de weer app. Nu geeft hij aan nog 10 minuten regen en dan droog. Ik wacht 10 minuten en inderdaad het wordt droog dus ik ga weer verder zonder regenkleding. Na ca 15 km is er een supermarkt, dus ik koop de lunchen en ga weer verder. Ik zie weer een helikopter spullen verplaatsen, nu naar hoog in de bergen. Ik trap rustig verder tot ik ineens goodmorning hoor, het is de Zwitserse studente zij heeft een camping verder overnacht en is later opgestaan. We fietsen al pratend verder en na een paar minuten gaat ze weer door.

Langzaam klaart het weer een beetje op en kan ik wat meer van de omgeving zien en genieten. Door de wind in de rug gaat het best vlot en ben ik rond half een bij de boot. De boot gaat om 13.15 dus nog even tijd om mijn broodjes te beleggen en er alvast een op te eten. Inmiddels zijn er nog vier fietsers bij de boot aangekomen en zoals gebruikelijk mogen wij als eerste aan boord. Er wordt een plek aangewezen waar m’n fiets kan staan en ik zet hem met een spanbanden vast. Ik ga naar de zitruimte en koop een kopje koffie voor bij mijn tweede broodje. Ik lees tijdens het varen de krant en zie het steeds verder opklaren en als ik van de boot ga is het een stuk aangenamer. Ik doe mijn beenstukken uit en wissel mijn jasje voor de windstopper.

Het is maar 16 km nog naar de camping en ik heb gezien dat er halverwege bij een kerkje een geocache ligt. Ik besluit die even op te pikken. Het kerkje zelf is ook anders dan andere kerken dus daar besluit ik ook even een kijkje te nemen en ik krijg van een jonge man wat uitleg over deze oude kerk.

Dan fiets ik door naar Stokmarnes, ik doe gelijk bij binnenkomst in de eerste de beste supermarkt boodschappen. Een Duits echtpaar dat ook op de boot zat doet daar ook boodschappen. We maken even een praatje en ik wijs ze op de Norcamp camping app. Ze zijn enthousiast over mijn routeboekje zoiets hadden ze voor hun vakantie gezocht maar in Duitsland niet gevonden.

Het is dan nog iets meer dan een kilometer naar de camping, maar ik moet wel een brug over. Gelukkig met fietspad maar zoals bij bijna alle bruggen met een stijgingspercentage van 6/7%. Er wordt wel eens gezegd dat Nederlanders bruggenbouwers zijn maar de Noren kunnen er ook wat van. Vaak zijn ze veel groter dan onze bruggen. Gelijk na de brug ligt de camping en ik fiets het terrein op. Omdat ik niet echt tenten plekken zie ga ik naar de receptie van het hotel waar de camping bij hoort en ik krijg door wat het tenten veld is. Veel gras zit er niet op maar ik vind een plekje dat wind en zon technisch goed is. Ik zet mijn boeltje op en bekijk de was ruimte. Ik zie er 2 wasmachines en drogers staan en besluit daar mijn was in te doen. Maar het is even wachten want ze zijn allebei in gebruik en wat blijkt ze zijn gratis.

Tussendoor kijk ik even de finale van de tour etappe terug en zoek het eten bij elkaar. De was hang ik uiteindelijk gewoon op. Voor de droger moet ik een uur wachten en de zon schijnt en er is een beetje wind. Dus dat is zo droog. Eten kook ik in de gezamenlijke keuken maar eet het bij de tent op. Als ik afgewassen heb is het eerste deel van de was droog. Terug bij de tent zie ik dat Henk heeft gebeld en ik bel hem terug. Tijdens dit gesprek belt Peter en ik wil Ingrid ook nog bellen. Het wordt dus een gezellige drukke avond. Dan moet er ook nog als schrijvende reporter aan de slag gegaan worden😀😀. Dus is het weer tegen elven als ik deze woorden typ en me ga opmaken om te slapen.

P.S. voor de liefhebbers nog een klein rijtje met cijfers/feitjes:
– Gemiddeld bezoeken zo’n 350 tot 400 mensen per dag de website!
– Ik heb tot nu toe 2775 km gefietst met daarin 21115 hoogtemeters
– Ik ben 37 dagen onderweg en ik verwacht over ongeveer 13 dagen op de Noordkaap te zijn.

5 gedachten over “Dag 37

 1. Marian zegt:

  Hé broer wat gaat het ontzettend goed met je reis. En wat zie je een mooie dingen onderweg
  Al ongeveer 400 personen genieten dagelijks van jou avontuur
  Wel even een gebakje kopen vandaag🥰🎂🍺

 2. Lida Rozenboom zegt:

  Goede morgen Ad,

  Wat leuk, dat er zoveel mensen met je mee kijken en op die manier mee reizen. Dat kerkje is heel apart. Hangt er nou een model van een zeilboot aan het plafond?
  Het deed me denken aan de tv serie The Onedin Line van ik weet niet hoe lang geleden.
  Succes maar weer voor vandaag.

 3. Fridy de Lange zegt:

  Weer een mooie route ,je moet heel wat meenemen op je fiets als je moet klimmen zal dat best heel zwaar zijn. Goeie reis morgen! Groetjes Fridy

 4. Ankie Engel zegt:

  Hallo Ad,
  Indrukwekkende cijfers! Top dat je zo goed op schema ligt. Ik lees met veel plezier je leuke verslagen. De mooie foto’s geven mij een goede indruk van Noorwegen. Veel plezier de komende dagen met hopelijk weer interessante ontmoetingen.
  Groetjes,
  Ankie

 5. Mirjam Lems zegt:

  Hoi Ad, wat ben jij goed bezig! Natuurlijk wel eens een dag met een dipje, dat is niet zo gek.
  Een prachtige reis qua omgeving (Hans en ik willen er ook graag nog eens naar toe) en voor jou persoonlijk onvergetelijk gezien het doel, de reis op zich en de bijzondere ontmoetingen onderweg.
  Het is aftellen geblazen naar het feestje op de Noordkaap, want dat gaat écht gebeuren.
  Voor vandaag weer heel veel succes, plezier en sterkte als het even tegenzit. Dikke knuffel 😘

Reacties zijn gesloten.