Dag 30

Na een onrustige nacht begin ik om 7 uur rustig met opruimen. Vanwege de mugjes probeer ik de tent zo min mogelijk te openen. Als ik eruit ga om me te wassen zie ik dat een grote groep mensen klaar staat om te vertrekken. Dat verklaart dan ook waarom er zoveel tenten stonden. Het valt me op dat ik de laatste 2 dagen steeds meer fietsers zie. Er zijn ook veel fietsers die in het noorden/bij de Noordkaap zijn begonnen en naar/richting huis rijden. Dat is dan ook de eerste vraag, als ik deze dagen mensen tegen komen: Ga je naar het noorden of zuiden? Nadat de groep vertrokken is blijven er 3 tenten staan. Vanwege de mugjes zie je weinig leven buiten de tent.

Ik heb gezien dat het na acht uur droger wordt, dus ik doe lekker rustig aan zodat de tent wat droger is. Zo af en toe komt er een windvlaagje en dat is ook gunstig wat betreft de mugjes. Ondertussen komen de bewoners van de andere tenten ook naar buiten. Een Duits stel en een Zwitserse dame. Ze gaan allemaal ook naar het noorden en hadden ook niet eerder zo’n last van de mugjes gehad.

Het weer wordt beter en ik kan zelfs een foto maken met een stukje blauwe lucht. Ik eet nog een banaan en ga dan op pad. De Zwitserse dame vertrekt bijna gelijk met mij, maar we rijden een ander tempo en ik maak onderweg nog een foto van de weg die ik gefietst heb. Ik mag namelijk weer eens om een fjord heen. De Zwitserse dame haalt mij in maar als er een tunnel aankomt moet zij even stoppen om haar licht aan te doen, ik fiets altijd met licht aan. Na de tunnel haalt de dame me weer in, ze blijft voor mij fietsen en rijdt langzaam van mij weg. Ze is gewoon sneller, mede doordat ze minder bagage bij zich heeft. Na 19 km kom ik in de buurt van de boot en zie ik dat ik die van 10.30 net gemist heb. Ik hoop voor de Zwitserse dat ze net op tijd is geweest, maar ze was net 1 minuut te laat blijkt als ik aan kom.

Om 10.45 komt de volgende boot al. We zetten onze fietsen op de boot en gaan naar boven waar je kan zitten en een kiosk is. Ik neem koffie met een wafel erbij. Tijdens de overtocht heb ik een gesprek met de Zwitserse, een student medicijnen. Na haar laatste examen van dit jaar is ze vertrokken. Ze is eerst met de trein naar Denemarken gegaan en nu fietst ze in Noorwegen. Afhankelijk van hoe het loopt blijft ze op de Lofoten of fietst ze door naar de Noordkaap en ze ziet wel hoe ze terugkomt.

De vraag hoe je teruggaat vanaf de Noordkaap is ook bijna altijd vaste prik in een gesprek. Als ik dan vertel dat Hans mij op komt halen, staan ze vaak met hun oren te klapperen. Want ze vinden dit heel bijzonder en gigantisch dat hij dit doet en dat is het ook! Ik hoor ook vaak dat men wel ziet hoe ze terug komen bijv. met vliegtuig of een stuk met de Hurtigruten en met de trein.

Ik vraag aan de Zwitserse dame hoe ze gevolgd wordt. Ze zegt dat ze zo af en toe contact met het thuisfront heeft. Ik vertel haar dat ik Zoek mijn IPhone heb aanstaan waardoor ze thuis exact weten waar ik ben. Ze zegt dat ze dat gelijk gaat doorgeven aan haar moeder die dan geruster gesteld is. Terwijl we op de boot zitten is het gaan regenen en als we van de boot gaan regent het nog een klein beetje. We trekken onze regenkleding aan en wensen elkaar een goede reis verder. Ik doe rustig aan want ik hoef nog maar 13 km tot aan Vik.

In Vik ga ik naar de supermarkt, koop mijn lunch en zie dat er een mooie ruimte is om te zitten. Ik vraag of ik daar mag lunchen en dat is helemaal geen probleem. Als ik mijn brood op heb komen de Duitsers die vanmorgen ook op de camping stonden (Niels en Dana) er aan met hun lunch. We maken er een gezellige tijd van. Vlak voordat ze vertrekken maken we nog een foto van ons drieën.

Bij het plaatselijke museum ligt een geocache die ik nog wil loggen. Als ik er naar toe gaat, gaat het net even hard regenen. Ik log de cache onder een afdak en ga naar het hotel. Officieel zou ik pas vanaf 4 uur mogen inchecken, maar ik denk niet geschoten is altijd mis en om iets over tweeën heb ik de sleutel van mijn kamer. Dan sjouw ik mijn tassen er heen, ga lekker douchen en was mijn kleren. In de badkamer is het goed warm dus ik hoop dat de was snel droogt.

Daarna loop ik naar de receptie en vraag of er een kapper in Vik is. Helaas is dat niet het geval, wat jammer is want het had een goede invulling van de middag geweest. Nu loop ik nog even naar de supermarkt om wat te drinken te halen en ga naar mijn kamer om de tour de France te kijken. Ik zet de Noorse tv aan zonder geluid en op de iPad Sporza voor de Belgische verslaggeving. Blijkbaar was ik toch wel moe wat ik mis een groot stuk van de etappe.

Ik bel nog even naar huis en vertel wat de plannen voor de komende twee dagen zijn. Femke geeft aan dat als het erg slecht weer wordt er nog alternatieven zijn met boten. Maar dat wil ik als noodoplossing houden. Daarna ga ik in het restaurant een hapje eten, om aansluitend dit verslag te typen. Zo meteen ga ik mijn spullen voor morgen zo veel mogelijk klaar zetten, zodat ik vroeg weg kan. Het zou in de ochtend het droogst zijn denken ze nu😊. We gaan het morgen ervaren.

7 gedachten over “Dag 30

 1. marian zegt:

  ik duim heel hard vandaag dat het droog blijft en dat je geen last hebt van die rot muggen

 2. Lida Rozenboom zegt:

  Hallo Ad.

  Het is goed, dat je een poosje geslapen hebt. Wel jammer, dat je een stukje Tour de France miste.
  Goed slapen en eten is energie voor de volgende dag.
  Succes met dag 31.

 3. Lida Rozenboom zegt:

  Hallo Ad.

  Hoop voor jou, dat het weerbericht niet klopt,
  Succes voor deze dag.

 4. Fridy van der Krieken de Lange zegt:

  Een hele fijne hopelijk droge fietsdag groetjes Fridy

 5. Dineke van der Meij zegt:

  Hallo Ad,
  Als ik zo je verslagen lees, zijn er best veel mensen die richting de noordkaap fietsen, mooi en bijzonder!
  Ja, muggen 🦟 daar worden meer mensen niet vrolijk van! Als ze niet prikken dan hoor je ze wel!!
  Lekker die overnachting om toch weer een echt bed onder je lichaam te voelen.
  Lekker uitgerust je volgende tocht tegemoet en hopelijk hebben de weergoden het beste met je voor!

 6. Jan-Willem zegt:

  Hé Ad

  Blijft mooi om zo je avontuur te volgen, ik lees je verslagen met veel plezier, verborgen talent hoor schrijven

  Zet hem op!

 7. Frans en Lianne zegt:

  Hoi Ad,
  Hopelijk heb je net als wij in Bergen vandaag goed weer gehad. Vwb de muggen evt terplekke ff goede muggenspray kopen (wellicht al gedaan).
  Succes en het is super om jou op deze manier te volgen.
  Groeten uit Bergen van Frans en Lianne

Reacties zijn gesloten.