Dag 29

Ik word om tegen zevenen wakker, het heeft de hele nacht geregend. Ik bekijk het weer en lees de krant op de iPad. Volgens de weersverwachting is het om 9 uur droog, dus dat wordt mijn streeftijd om te vertrekken. Ontbijten doe ik dit keer in de tent. Tegen negenen wordt het inderdaad droog en pak ik de tent in. Om kwart over negen vertrek ik voor mijn tocht naar Namsos. Als ik Steinkjer net uit ben zie ik dat het fietspad naar rechts afbuigt en steil omhoog gaat. Ik denk dat het het einde van het fietspad is en ga de weg op, helaas geeft de gps aan dat ik echt fietspad moet hebben. Dus ik keer om en ga de steile klim in. Hij is kort maar krachtig met een stijgingspercentage van meer dan 20%.

Na 6 km moet ik de E6 op. Het valt mee hoe druk het is. Ik durf zelfs even te stoppen om n foto van een voor paar voor mij onbekende vogels te maken. Het lijken twee ouders met twee jongen. De jongen en 1 van de ouders wandelen het struikgewas in. Ik kan nog snel van de andere ouder een foto maken. Wie van de vogelaars onder de lezers kan mij aan de naam van deze vogels helpen?

Na 5,5 km op de E6 komt er een fietspad waar ik op ga. Echter als ik linksaf moet zijn ze vergeten een afslag voor de fietsers te maken en moet ik een paar honderd meter verder fietsen om bij de bushalte op de weg te kunnen komen en dan terug fietsen maar de afslag.

Een kleine 5 km verder krijg ik te maken met wegwerkzaamheden en is er maar 1 rijbaan, die ook nog onverhard is. Gelukkig wordt het verkeer met stoplichten geregeld. Als ik bijna 20 km gefietst heb kom ik bij het plaatsje Vellamelen en vind ik het tijd voor koffie. Aan het begin van het plaatsje staat een bord met koffiebeker erop. Die had ik nog niet gezien in Noorwegen en denk lekker koffie in een restaurant. Het café waar de koffie echter zou moeten worden geschonken is dicht. Op het bankje tegenover het restaurant, bij de supermarkt, zitten 2 mannen, een fietser en een motorrijder. Ik zie dat het Nederlanders zijn en vraag of ik voor de koffie in de supermarkt moet zijn. Dit klopt. Als ik bij de supermarkt om de koffiemachine vraag wordt er naar een thermoskan gewezen met warm water en koffie ernaast. Wel even je eigen mok meenemen. In het kader van goede traditie koop ik er apfelstrudel bij.

Ik ga buiten bij de mannen zitten. Het zijn twee broers uit Friesland die samen naar de Noordkaap gaan, de een op de motor de ander op de fiets. Onderweg spreken ze een koffie plek af en ’s avonds ontmoeten ze elkaar weer op een slaapplek. Samen met Jacob fiets ik verder. Als het kan naast elkaar gezellig kletsend en anders kop over kop. Zodat we om de beurt uit de wind fietsen. De weg leent zich voor een lekker tempo. Als het 12 uur is geweest begin ik trek te krijgen en ik zeg tegen Jacob dat ik ga lunchen als ik een bankje zie. Ik zie een bankje bij een supermarkt en neem afscheid van Jacob. Als ik naar het bankje fiets zie ik aan het water een mooie picknickplaats, dus daar ga ik lunchen.

Als ik mijn broodjes zit te eten komt er een jong stel op de fiets aan. Ze komen uit Zwitserland/ Frankrijk en fietsen de hele Eurovelo 1. Dat wil zeggen dat ze bij Gibraltar zijn begonnen en nu op weg zijn naar de Noordkaap. Ze zijn met tussenpozen al anderhalf jaar onderweg, ze doen rustig aan en wijken soms van de route af om iets anders te zien. Meestal kamperen ze wild en de afgelopen nacht hadden ze onder een skischans gestaan.

Als ik mijn lunch op heb, ga ik weer verder. Weer op de route zie ik in de verte een andere fietser maar die heeft zo’n hoog tempo dat hij op mij uitloopt. Ik blijf lekker mijn eigen tempo fietsen en genieten van de omgeving. Dan zie ik ineens een paadje rechts van mij. Ik heb het fietspad gemist en voor mij doemt een tunnel op, dus terug naar het begin van het fietspad. Het vreemde is dat hier geen bordje fietspad staat. Ik ga er toch op en wordt over een mooi weggetje langs de tunnel geleid. Ik zie de persoon die voor mij fietste aan de waterkant zitten ver van de weg.

Als ik nog 10 km moet tot aan Namsos begint het te regenen. Ik trek snel een jack aan en ga opzoek naar een schuilplaats en vind een bushalte. Ik kijk even op de weerapp en zie dat t over 10 minuten weer droog is. Daarna fiets ik door naar Namsos. Bij de eerste de beste supermarkt stop ik en bel ik even naar huis voor overleg. De komende dagen wordt er veel regen verwacht en Femke had gisteren de tip gegeven om met de boot van 16.10 naar Gutvik te gaan en dan nog naar Kjelleidet te fietsen. Dan kan ik de dagen erna op droge momenten kleine stukken fietsen. De campings liggen dan dichter bij elkaar. Maar dit zorgt er wel voor dat ik vandaag pas na acht uur op de camping ben. Ik besluit om het toch te doen. Dus door naar de boot. In de haven zit ook nog een pizzeria en ik koop een pizza voor op de boot.

De boot is ook een fastferry, die soms met meer dan 60 km per uur over t water sjeest, waardoor ik soms alle kanten op gaat. De ferry doet verschillende plaatsjes aan en om 18.55 sta ik in Gutvik. Althans iets dat zo heet ik zie 2 boerderijen en dat is het. Het asfalt ziet er wel nieuw uit. Na 500 meter kom ik de asfalteermachine en wals tegen en dat betekent gelijk einde goed wegdek. Een kilometer verder begint het te regenen en trek ik snel mijn regen kleding aan. Het wegdek is 50% van de eerste 10 km onverhard en het regent al die tijd. Dan kom ik op een andere weg en kan ik de laatste 9 km gewoon fietsen en tot 1 km voor de camping is het droog. Het is inmiddels 20.15. Bij de camping vraag ik of er een hut beschikbaar is. Helaas alles is vol. Dan maar de tent opzetten.

Ik doe mijn regenjas uit omdat het droog is en begin met de tent opzetten. Ik snap gelijk waarom alle andere tenten potdicht zitten, het stikt van de mugjes. Als ik de stokken in de tent heb zitten begint het weer te regenen. Ik trek snel mijn jas aan en zet het laatste stukje van de tent op en doe de tassen in de tent.

Ondanks mijn pizza heb ik trek, dus ik ga de receptie/café in en kijk of ik wat te eten kan bestellen. Dat kan, het worden gehaktballen met aardappelen en gepureerde groente. Ik bestel er thee bij en praat nog even met een Nederlands echtpaar. Die vooraf een hut gereserveerd hadden. Dan bel ik nog een keertje met thuis. Omdat het morgen de hele dag gaat regenen wil ik morgen wel iets van een hut hebben en niet te veel km maken. Dus gaan we samen op zoek en komen uit op een hotel in Vik. Dat is ca. 35 km fietsen, dus dan kan ik rustig aan doen. Ik ga mezelf nu nog even opwarmen onder de douche en dan ga ik mijn slaapzak in!

3 gedachten over “Dag 29

  1. Lida Rozenboom zegt:

    Hallo Ad.

    Weer 100 kilometer verder, knap. Die boot ging inderdaad wel erg hard over het water. Ik dacht ook gelijk aan een kraanvogel, aan de pluimstaart (veren) te zien. De dag beëindigen met warme maaltijd is belangrijk. Zorg maar goed voor jezelf.
    Groeten aan jou, Ad.

  2. Fridy de Lange zegt:

    Hallo Ad de vogel die je gespot hebt is een kraanvogel . Wat jammer van het weer hoop de volgende dagen wat beter. Houd de moet erin groetjes Fridy

Reacties zijn gesloten.