Dag 13

Ik ben vroeg wakker, het was fris vannacht. Om zes uur besluit ik eruit te gaan en te gaan pakken. Als de binnentent voor zover mogelijk is opgeruimd, ga ik naar de keuken om te ontbijten. Terwijl ik daar naartoe ga begint het een beetje te regenen. Ik weet dat er vandaag regen verwacht wordt maar had gehoopt dat dit pas vanmiddag zou zijn. Terwijl ik ontbijt gaat het zonnetje weer schijnen dus ik heb er goede moed in.

Ik ga snel verder pakken, ik ben uiteindelijk niet zo snel als anders maar om iets over acht ben ik toch klaar voor vertrek en fiets ik richting de keuken waar ook een overdekt gedeelte is. Twee van de dames en de man (Ryan) met zijn dochter zitten al klaar om mij uit te zwaaien. Natuurlijk praten we nog wat en worden er foto’s gemaakt die ik toegestuurd ga krijgen. Ik trek vanwege de temperatuur toch ook even mijn witte jack aan. Die is niet waterdicht maar houdt wel de eerste regen tegen.

Ik ben nog geen 5 km verder of het begint weer te regenen, dus trek ik mijn echte regenjas aan. Rustig trap ik verder. Er staan veel hoogtemeters op het programma dus ik wil me niet gelijk over de kop fietsen. Even verderop is het weer droog en kan ik weer fijner doorfietsen. Ik rijd langs de rivier die ook langs de camping liep.

Dan gaat het harder regenen en besluit ik in een bushokje om mijn regenbroek aan te trekken. Wanneer ik vijf minuten later weer verder aan het fietsen ben, wordt het weer droog. Tja wat ga ik nu doen; hou ik mijn regenbroek aan of ga ik hem weer uit doen. Straks gaat het echte klimmen beginnen en dat is ook niet lekker met een regenbroek aan, dus maar weer uit dat ding. Ik ga weer verder en begin lekker in mijn ritme te komen een ja hoor het begint weer te plenzen. Het trekt helemaal dicht dus toch maar weer de regenbroek aan. Het blijft wat langer regenen, maar net als het echte zware klimmen begint is het weer droog, dus broek maar weer uit. Ik klim niet snel, ik zie het stijgingspercentage op mijn gps regelmatig boven de 10% staan en de snelheid op 6 km/u. Gisteren in een heel steil stuk wilde de gps zelf zeggen: “training gepauzeerd” of te wel je gaat zo langzaam dat de gps denkt dat je stilstaat…

Als ik bijna boven ben komt het weer met bakken uit de lucht. Ik trek weer mijn regenbroek aan en trek mijn witte jack over mijn regenjas aan om te gaan afdalen. Met deze regen is dat niet mijn ding, sowieso is afdalen al niet mijn ding, maar met regen vind ik het nog wat minder fijn. Ik heb het koud, ben drijfnat, grotendeels ook door het zweet en ik wordt niet vrolijker bij de gedachte dat ik straks een heel lang stuk moet klimmen en afdalen.

Mijn hotel ligt aan het meer de Lygne, helaas een wat minder mooi uitzicht door de bewolkte lucht.

Dan kom ik in het dorpje Eiken, waarvan ik weet dat er een hotel is. Een paar dagen gelden hebben we gekeken of ik hier niet gisteravond kon overnachten, maar toen zat het hotel vol. Uiteindelijk had ik de camping van afgelopen nacht ook niet willen missen, maar dan waren de afstanden wat gunstiger verdeeld. Ik kijk even rond in het dorpje, opzoek naar een warme plek om te lunchen, maar de plaatselijke winkels waren dicht. Ik besluit gewoon naar het hotel te gaan om te vragen of ze een kamer over hebben. De dame vraagt wat voor iets ik wilde. Ik zeg het maakt mij niet uit als het maar droog is en een bed heeft. Ze had wel een kamer maar dat was een appartement. Omdat ik alleen ben betaal ik voor 1 persoon en niet voor het appartement, dat ik is mooi mee genomen 😀😀! Ik krijg eerst een kop koffie van haar terwijl zij alles in orde maakt en dan lopen we er samen heen. De kamer is boven verwachting! Ik heb 3 slaapkamers, een keuken en een aparte wc en douche. Helemaal top dus. Ik sleep mijn spullen naar binnen en trek de natte kletsen uit. Daarna begin ik gelijk aan het was ritueel. Ik bel naar huis om te zeggen waar ik ben en waarom ik nu in Eiken verblijf.

Dan kijk ik in de mail en zie dat er weer een gift op de geef pagina is gedaan. Het Vaderdag cadeau van mijn dochters. Ik moet een aantal keren slikken (mede door de lieve woorden die zij daarnaast ook op hun LinkedIn en Instagram hebben geplaats), wat hebben wij toch grandioze dochters.

Het blijft de rest van de middag grotendeels regenen. Als het even droog is, loop ik even het dorp door, ik log een geocache en loop nog even de winkel in die nu wel open is. Op de terugweg naar het hotel begint het weer te regenen.

In het appartement begin ik met het verslag te schrijven en luister ik een podcast over wielrennen. Na een tijdje ga ik even eten klaarmaken. Dat is het voordeel van het appartement er is een kookplaat en pannen.

Na het eten zorg ik ervoor dat de spullen voor morgen zoveel mogelijk geordend klaar liggen. Zodat ik morgen ochtend niet te veel tijd verlies met inpakken. Morgen wil ik iets verder fietsen dan ik in eerste instantie had bedacht, zodat de route van dinsdag naar de Preikestole minder lang zal zijn.

Al met al vandaag een dag die anders is verlopen dan verwacht. Hopelijk komen er niet te veel van dit soort dagen want dan worden mijn rustdagen opgeslokt door de weersinvloeden, terwijl ik die waarschijnlijk later ook nog nodig heb ook om echt uit te rusten.

Ik begrijp dat veel mensen mijn verhaal bij het ontbijt lezen dus eet smakelijk en een fijne werkdag. Voor mij wordt het zoals het er nu naar uitziet een dag met mooi weer, maar een zware fietsroute. Zoals ze bij de ijscoboer in Epen altijd zeggen Goedemorgen en tot morgen.

3 gedachten over “Dag 13

 1. Lida Rozenboom zegt:

  Goede morgen deze morgen en hopelijk met beter weer. Het spreekwoord ging wel op: niets is zo veranderlijk dan het weer.
  Ik slikte ook mee, toen je schreef over Eva Fay en Femke.
  Niet alleen jullie hebben grandioze dochters, maar zij hebben ook een geweldige vader, die deze prestatie levert en een moeder aan het thuisfront.
  Met veel respect het verslag gelezen, niet bij het ontbijt, maar bij de koffie vanmorgen.
  Een goede dag gewenst voor jou, Ad.

 2. Luuk Stoop zegt:

  Wat leuk om je verslagen te lezen Ad! Blijf er van genieten en heel succes met de komende etappes!

 3. Dineke van der Meij zegt:

  Hoi Ad,
  Wat een regenachtig verhaal, zeg! Natuurlijk heel fijn dat het appartement beschikbaar was en je er gebruik van mocht maken. Ik kan me voorstellen dat dit als een cadeautje voelt?

  Heel veel succes in de aankomende etappes.
  Dineke

Reacties zijn gesloten.